GEBELİKTE 3 BOYUTLU VE 4 BOYUTLU ULTRASONOGRAFİ (3D VE 4D ULTRASONOGRAFİ)

3D ve 4D ultrasonografi bebeğinizin gerçeğe çok yakın görüntülerini görmemizi sağlar. Kliniğimizde , üst düzey teknoloji ile donatılmış cihazımızla 3 boyutlu ve 4 boyutlu ultrasonografi tetkiki yapılabilmektedir. Tüm ultrasonografi tetkiklerinde olduğu gibi radyasyon içermez ve ağrısız bir işlemdir. Anne ya da bebek bu tetkik dolayısıyla herhangi bir zarar görmezler.

4D Ultrasonografi Nedir?

Anne karnındaki bebeğin 3D görüntülerine, eş zamanlı olarak hareketleri de eklendiğinde 4D görüntüler elde edilir. Yeni doğacak bir bebeğin bekleyişi tüm aile için heyecan verici bir deneyimdir. Gebeliğin ilk günlerinden itibaren tüm aile bireyleri doğacak bebeğin kime benzeyeceğini merak ederler. 4D ultrasonografi ile bu merak giderilir.

Gebeliğin takibinde doktorların kafasındaki tek soru bebeğin sağlıklı olup olmadığıdır. 4D ultrasonografi toplumda yaygın olarak detaylı(ayrıntılı) ultrasonografi olarak bilinmekle beraber aslında böyle değildir. 4 boyutlu ultrasonografi; 2 boyutlu yapılan detaylı  işlemin tamamlayıcısı olarak düşünülebilir. Doktorun bebeğin sağlığını değerlendirmesine destek verirken, bir yandan da bebeğin kime benzeyebileceği konusunda aileye fikir verir.

4D ultrasonografi sırasında, bebeğin kafasını ve ellerini hareket ettirmesi, gülümsemesi, dil çıkarması, yutkunması ve yüz mimikleri görülebilir. Görüntüleri gören aile bireyleri bebeği inceleyerek benzetmeler yapabilir. Bu anlar tüm aile için hem heyecanlı hem eğlencelidir.

4 Boyutlu ultrasonografi özellikle yarık dudak gibi defektlerin görülmesini kolaylaştırır!

4D ultrasonografi ile görüntü elde edilebilmesi için bebeğin içinde bulunduğu amniyon sıvısının miktarı görüntüleme yapmaya yeterli miktarda olması gereklidir. Bu nedenle tetkik sırasında amniyon sıvısının miktarı çok önemlidir. Sıvının normalden az olması görüntülemenin kalitesinin düşmesine, hatta görüntüleme yapılamamasına neden olabilir.

Bebek tetkik sırasında çok hareketli olabilir, net görüntüler elde edebilmek için bebeğin keyfini beklemek gerekebilir.

4D ultrasonografi ile görüntüleme yapılırken bebeğin iç organları değil dıştan görüntüsü elde edilmeye çalışıldığından bebeğin ultrason probuna göre açısının doğru olması gerekir. Ters duran bir bebeğin 4 boyutlu görüntüsünü elde etmek mümkün olmayabilir veya elde edilen görüntü sırtı ya da başının arkası olabilir. Bu nedenle görüntü elde edebilmek için bebeğin doğru pozisyona gelene kadar beklenmesi gerekebilir.