AYRINTILI –DETAYLI GEBE ULTRASONOGRAFİSİ

Ayrıntılı gebelik ultrasonografisi bu konuda deneyimli radyoloji uzmanları tarafından yapılmalıdır.

Ultrasonografi, 50 yılı aşkın süredir gebelik değerlendirmesinde kullanılmaktadır. Ultrasonografi; yüksek frekanslı ses dalgalarının kullanıldığı görüntüleme yöntemidir.

Ses dalgaları radyasyon içermez. Anneye ve bebeğe zararı yoktur. Sadece aynı noktaya uzun süreli ultrasonografi uygulanması doku sıcaklığını bir miktar arttırır. Bu yüzden gebeliğin ilk 10 haftasında, kanıtlanmış bir zararı olmamasına karşın, zorunlu haller dışında yüksek enerji içeren Doppler uygulamıyoruz.

 

Ayrıntılı –Detaylı Gebe Ultrasonografisi Neden ve Kimlere Yapılmalıdır ?

Ayrıntılı ultrasonografi tüm gebelere yapılmalıdır. Sadece riskli gebelere ayrıntılı ultrasonografi yapmak doğru bir yaklaşım değildir.

Yapısal ve kromozomal anomaliler sadece riskli hasta grubunda ortaya çıkmaz. Örnek vermek gerekirse kalp anomalilerin % 85’i herhangi bir riski olmayan hastaların bebeklerinde görülür.

Anne yaşı Down sendromu açısından risk faktörüdür. Bununla birlikte, Down sendromlu çocukların % 80’ inin anneleri doğum yaptıkları dönemde 35 yaşın altındadır.

Ayrıntılı –Detaylı Gebe Ultrasonografisi Ne Zaman Yapılmalıdır?

Ayrıntılı gebe ultrasonografisi gebeliğin belirli bir aşamasında bebeğin organlarının belli boyutlara ulaştığı ve gelişimini tamamladığı, amniyotik sıvı miktarının görece fazla olduğu ve buna bağlı olarak görünürlüğün arttığı, gebeliğin 18-24. haftalarında yapılır.

Bu zaman aralığı kesin değildir, gerekli durumlarda daha önce ve daha sonra yapılabilir.

 

Gebenin geçmiş gebelik öyküleri ve laboratuar tetkikleri göz önünde bulundurulup, kromozomal anomali riski yüksek ise; 15. veya 16.haftada yapılıp, gerekiyorsa 20. haftalarda tekrarlanabilir.

 

Ayrıntılı –Detaylı Gebe Ultrasonografisinde Nelere Bakılır?

 

Ayrıntılı – detaylı gebe ultrasonografisinde, anne rahmi, bebek, bebeğin eşi ve göbek kordonu değerlendirilir.  Ultrasonografi ile izlenebilecek bütün organlar incelenerek, bebeğin ve gebenin sağlığı ayrıntılı olarak değerlendirilir. Yani ayrıntılı gebelik ultrasonografisinde hem anne hem bebek değerlendirilir.

 

Ayrıntılı – detaylı gebe ultrasonografisi ile bebeğin anne rahmindeki  duruş şekli, bebeğin eşinin yerleşimi ve yapısı,  rahim kanalı uzunluğu,  göbek kordonundaki damarların lokalizasyonu ve sayısı, gebelik kesesindeki sıvı miktarı (bebeğin içinde bulunduğu su miktarı) değerlendirilir.

 

Ayrıca bebeğin gelişiminin takibi için kafa çapı, kafa çevresi, karın çevresi, kol ve bacak kemiklerinin uzunlukları ölçülür. Beyin yapıları, alın yapısı, burun kemiği, üst dudak bütünlüğü, ense kalınlığı, akciğerler, diyafram kası, kalp odacıkları ile kalpten çıkan ve kalbe gelen damarlar, mide, barsak alanları, böbrekler ve idrar torbası, omurga, tüm kemik yapılar, eller, ayaklar ve parmaklar değerlendirilir.

Ayrıntılı –Detaylı Gebe Ultrasonografisinde Her Anomali Saptanabilir mi?

İncelemede en tecrübeli olan ve en gelişmiş cihazları kullanan uzmanlar dahi doğumsal kusurların ancak %80’ini tespit edebilir. Bunun sebebi ise bazı doğumsal kusurların ultrasonografide görülemeyen veya zor görülen bulgular vermesidir. 

 

Bebeğin zekası, görme veya işitme kusurları, endokrin bozuklukları, deri ve sinir hastalıkları, bazı kromozom bozuklukları veya nadir genetik hastalıklar gibi yapısal olmayan sakatlıklar ise ultrasonografi ile tanınamazlar.