EKLEM ULTRASONOGRAFİSİ

Eklem yapıları, hareket etmemizi sağlayan en önemli anatomik bölgelerdir. Özellikle diz, dirsek, omuz, el ve ayak bilekleri ile parmak eklemlerine ultrasonografi ile değerlendirme yapılabilir.

Ultrasonografi; tendon, eklem bağları, yumuşak dokular ve anormal şişliklerin görüntülenmesinde ve teşhisinde çok etkili bir araçtır.

Ultrason kas iskelet sistemi için hızlı, kolay ve zararsız bir değerlendirme yöntemidir. Sunduğu avantajlar eklem ve kas hareketi sırasında dinamik inceleme yapılabilmesi ve karşı taraf eklem ile karşılaştırılabilmesidir.

Eklemler çevresinde şişlik varlığında ultrasonografi ile hızlı ve kolay tanı konabilir. Şişlik alanında kist veya kitle ayrımı yapılabilir.

Özellikle dirsekte ve omuzda gördüğümüz bursit, tendon yapıları çevresindeki sıvı koleksiyonları, tendon kopmaları ve eklemde sıvı birikmesi gibi durumlara ultrasonografi ile tanı konabilir.

El bileği düzeyinde sıkça gördüğümüz ganglion kisti gibi oluşumlara ultrasonografi ile kolayca tanı konabilir.

Eklem ve yumuşak dokulara (kas, tendon, bağlar ve sinirler) yapılacak işlemler sırasında ultrasonografi pratik ve güvenilir bir kılavuzdur.