TRANSFONTANEL ULTRASONOGRAFİ

Fontanel (bıngıldak) denen yapılar fetüs ve bebeklerde,  kafatası kemiklerinin birleştiği aralıkları oluşturan, henüz sertleşmemiş yapıdaki yumuşak bölgelerdir. Bu bölgelerde kemik olmaması beynin görüntülenmesine olanak sağlar. Özellikle prematür bebeklerde, beyin kanaması riski olan durumlarda, sıklıkla başvurulur. Tetkikin ne zaman yapılacağına, çocuk doktorları karar verir.

Transfontanel ultrasonografi ağrısızdır, radyasyon içermez. Transfontanel ultrasonografide hasta uyumu çok iyi şekildedir. Neredeyse her hastaya uygulanabilen bir tetkiktir.

Bebekler MR tetkikinde hareketsiz duramazlar, bu da görüntü kalitesini bozar. BT tetkiki ise bebeğin radyasyon almasına neden olacağı için tercih edilmez. Fontanel açıklığı kapanmış olan özellikle 18 ayı aşmış bebeklerde transfontanel uygulanamayabilir.

Transfontanel Ultrasonografiyi Kim Yapmalıdır?

Tüm radyolojik tetkiklerde olduğu gibi transfontanel ultrasonografi de radyoloji uzmanları tarafından yapılmalıdır. Ultrason cihazını kullanmakta ehil, insan anatomisi bilgisine hakim olan radyoloji doktorlarının hazırlayacağı tetkik raporu ile çocuk doktorunun ihtiyacı olan bilgi verilir. Böylece çocuk doktoru çocuk için en iyi tedaviyi sağlayacaktır.

Transfontanel Ultrasonografide Neler İncelenir?

Transfontanel ultrasonografi sırasında bebeğin beyin gelişim durumu değerlendirilir. Bebek beyninde hasarlar veya anomaliler olup olmadığı anlaşılır. Aynı şekilde bebeğin beyin dokusunda görülebilen bir takım genetik anomaliler de bu tetkik sırasında tespit edilebilir. Serebrovasküler olay, beyinde kanama olup olmadığı ve hidrosefali de bu tetkik ile teşhis edilir. Hidrosefali bebek beyninde su toplanması ile kendini gösteren önemli bir sağlık sorunudur. Anne karnından itibaren tanı alan hidrosefali durumunda takip ultrason ile yapılır.